Located in Hertfordshire, UK, the brief for this manor house was a complete refurbishment of the interiors including major spatial reorganisation and a complete overhaul of the services_

living_

kitchen and dining_

bedrooms_

bathrooms_

study_

spa_

grounds_

Nature inspired elements are the unifying theme for the numerous spaces in the house reflecting the countryside location. Feature elements have been created in each room like the handcrafted balustrade and laser cut metal door which are an abstraction of timber grain, specialised wall finishes where leaves and branches are used as inspiration and the grass infused resin panel in the swimming pool area. The idea is to bring the outside in. Various other bespoke elements like the blown glass Venini suspended and ceiling light, sinks and baths carved out of natural stone blocks, joinery units and flexible module based shelving system in the study have been designed to give the client the desired unique spatial experience in every room.

Part of a larger project for the refurbishment of the countryside house, Herts, UK, the contemporary study incorporates a unique take on the traditional timber lined wall to wall unit. The entire spatial design process was undertaken more like a product design than an interior design project. The idea was to create a flexible system instead of simply a traditional timber panelled study with walls lined with identical shelves. The system uses modular units which slide back and forth within the carcass relative to a fixed back position and allows the user to adjust the units to different depths depending on the requirement. The size of the unit can vary as required and be used as a single element, a tower element or as a continuous wall system. Bronze wire brushed pine doors gives a contemporary twist on a traditional dark timber finish.

Designed as part of the refurbishment of a large countryside home the existing swimming pool and adjoining storage spaces were completely reconfigured to add a steam room, gym, bathroom and a guest wing. The pool space was opened up with bigger windows and a roof light to bring the outside in. This idea of bringing the nature in is carried through into the glazed wall of the steam room with real grass embedded into the laminated panel. Exposed timber roof ties lead down to the gym, bathroom and relaxing space. 2 bespoke sinks were designed especially for this area incorporating stone and timber.

© Copyright I M Lab